NowComment
2-Pane Combined
Comments:
Full Summaries Sorted

Galilej

Author: Miša

Галилео Галилеј

(  1564 – 1642. )

Галилео Галилеј је рођен у Пизи ( данашња Италија ) где је провео првих десет година живота. Његов отац је упорно инсистирао да му син постане лекар. Галилео је и уписао студије медицине у Пизи, али није имао склоности за такво занимање. На универзитету је похађао само курсеве математике и филозофије, па медицину никад није ни завршио. Самостално је изучавао дела Еуклида и Архимеда, набављао је копије предавања са колеџа. Године 1589. постао је угледни професор математике на универзитету у Пизи, потом и 18 година у Падови.

Око 1610. године конструисао је телескоп и дошао до изванредних открића која су изменила знања о свету. Своја астрономска сазнања описао је у књизи ,, Звездани гласник „. У тој књиги тврдио је да је помоћу телескопа               видео планине на Месецу, да је Млечни пут састављен од мноштва звезда, да око Јупитера круже четири мала тела ... После тога постао је славан. Постављен је за директора Универзитета у Пизи, проглашен је за заслужног математичара и филозофа Тоскане, у Риму је за њега приређен величанствен дочек уз многобројне похвале и говоре њему у част.

Настављајући посматрања телескопом, утврдио је да планета Венера има своје фазе, сличне Месечевим менама, па је закључио да се и ова планета, као и Земља, креће око Сунца. Противници ове теорије говорили су да је Земља непокретна и да је центар Света. Када би се Земља кретала, тврдили су, тада би падала са постоља или са торњева... А свима је познато да се то не дешава! Даље је Галилеј тумачио појаве сунчаних пега ( појавиле су се 1613. године ) , затим су се појавиле три комете ( 1618. године ) ... Последица ових тврдњи био је глас Језуита који су у Галилеју видели опасног човека и своје сумње су пренели Инквизицији у Риму. Не обазирући се на оптужбе, Галилеј је писао ;; Тврдим да је Сунце непокретно, Да се Земља окреће око Сунца. То није само физички прорачун, него је физичка реалност „

Своје чувано дело ,, Дијалог о Птоломејевом и Коперниковом систему света „ Галилеј је објавио 1632. године. Убрзо после тога Инквизиција забрањује продају ове књиге, позива Галилеја да дође у Рим, организује му суђење, проглашава га кривим и доноси пресуду о доживотној робији. С обзирон на раније заслуге, казну је издржавао у кућном притвору. Иако болестан, под будном пажњом стражара, обновио је свој научни рад. Писао је о убрзаном кретању, о стрмој равни, о клатну... До краја свог живота неуморно је радио и стварао гледајући преко главе чувара Инвизиције. Био је то тужан крај великог човека.

Исте године када је умро Галилеј ( 1642. ) родио се Исак Њутн!

Октобра 1992. године, 350 година после Галилејеве смрти, Папа Павле ИИ признао је грешку католичких теолога у случају Галилеја.

Данас се Јупитерови сателити зову Галилејеви сателети.

ИСАК ЊУТН

( 1642 – 1727. )

Исак Њутн је енглески математичар и физичар, један од највећих научника свих времена.

Рођен је у селу Вулстроп у грофовији Линколн, у породици фармера. Почео је студије на Универзитету у Кембриџу 1661. године, а затим је био предавач на том и другим универзитетима све до 1696. године. То су биле године најквалитетнијих проналазака у Њутновом животу. У току две до три године интензивног рада написао је своје најзначајније дело ,, Математички принципи природне филозофије „ ( 1687. године ). Ово дело је основа науке о механици, као и гравитацији, односно о кретањима небеских тела. Позната је прича о томе како је Њутн, гледајући јабуку која пада са дрвета, дошао на идеју да падање јабуке изазива сила исте природе као и сила којом Земља привлачи Месец и сила којом Сунце привлачи све планете ( у Њутново време било је познато шест планета  Сунчевог система ). Израчунао је силу која држи Месец на његовој путањи око Земље.

Њутн је увео појмове теорије флуида ( течности и гасови ) и израчунао је брзину звука у ваздуху. Познати су и његови радови у области науке о светлости. Испитивао је преламање светлости при проласку кроз стаклену призму као и феномене појаве различитих боја светлости. Поставио је основ теорије беле светлости као мешавине различитих боја, чиме је објаснио појаву спектра при преламању светлости кроз призму, као и појаву дуге на небу при проласку сунчевих зрака кроз кишне капи. Све је то повезивао са појавом различитих боја на мехуру од сапунице или боје на танким слојевима уља на води.

Њутн је оставио и многе радове из области хемије. Покушао је да разјасни структуру свих материјала објашњавајући да су изграђени од                 ,, чврстих, тешких, отпорних, неприступачних, покретних честица“. Објавио је и теорије о хемијским силама.

Огроман је Њутнов допринос свим гранама математике почев од геометрије до такозване ,, више математике „.

На Њутновом надгробном споменику у Вестминстеру пише: ,, Радујте се смртници што је постојао такав и толики понос људског рода .“

DMU Timestamp: June 04, 2019 04:29





Image
0 comments, 0 areas
add area
add comment
change display
Video
add comment

Quickstart: Commenting and Sharing

How to Comment
  • Click icons on the left to see existing comments.
  • Desktop/Laptop: double-click any text, highlight a section of an image, or add a comment while a video is playing to start a new conversation.
    Tablet/Phone: single click then click on the "Start One" link (look right or below).
  • Click "Reply" on a comment to join the conversation.
How to Share Documents
  1. "Upload" a new document.
  2. "Invite" others to it.

Logging in, please wait... Blue_on_grey_spinner