NowComment
2-Pane Combined
Comments:
Full Summaries Sorted

Present simple

1 additions to document , most recent almost 5 years ago

When Why
Jun-08-19 Primeri za vežbanje

Present simple – Prosto sadašnje vreme

U moru različitih glagolskih vremena engleskog jezika, jedno koji se uvek prvo pomene jeste sadašnje prosto vreme. Razlog je to što ima široku upotrebu kada pričamo o našim navikama i učestalim radnjama, te predstavlja zgodnu priliku da učenici nauče da govore o sebi, svojim osobinama i svakodnevnim obavezama. Na taj način ono pokriva široki spektar života ljudi jer mi živimo u sadašnjosti – pričamo o tome šta volimo ili ne volimo, gde radimo, kako se osećamo i kako provodimo dan. Ono takođe pokriva i izražavanje opštepoznate istine i činjenice kao npr. Zemlja se okreće oko Sunca ili voda ključa na 100 stepeni.

Sadašnje prosto vreme je zaista prosto.

Ima samo jednu reč tj. jedan oblik koji koristimo za sva lica, osim kada govorimo za njega, nju i ono (iliti 3. lice jednice – he, she, it). U tom slučaju na glagol dodamo nastavak –S ili –ES (razlika će biti objašnjena u daljem tekstu).

Da to pretočimo u primer:

Ja plivam na engleskom bismo rekli: I swim. Ovaj oblik swim koristimo kada pričamo i u drugim licima (osim 3. lica jednine), što praktično znači da ti plivaš, mi plivamo, vi plivate i oni plivaju uvek kažemo you/ we/ you/ they swim.

Za “ozloglašeno” 3. lice na prethodno swim dodajemo nastavak –S pa će on/ona/ono pliva na engleskom biti he/she/it swimS.

Evo probajte vi i uverite se da je lako: ako dance (izgovara se kao /dens/) na engleskom znači „plesati“ kako biste rekli „ja igram“? A sad recite „ona pleše salsu“. Eto, nema neke nauke.

Jednina

Ja plivam – I swim

Ti plivaš – You swim

On/ona/ono pliva – He/she/it swimS

Množina

Mi plivamo – We swim

Vi plivate – You swim

Oni plivaju – They swim

Nastavak : (–S, –ES)

Najlakše merilo da li vam treba –ES jeste da proverite kako se završava reč (glagol). Ako se završava na recimo –ss, kao što je slučaj sa miss, da li biste mu zaista dodali još jedno –s pa da bude misss? Kako biste to uopšte pročitali, a da ima smisla? Tada biste dodali –ES, čisto da bude razumljivije i da biste odvojili glagol od nastavka. Na osnovu toga vaš sagovornik čuje da pričate o svojoj navici i učestaloj radnji. Ispravan oblik bi, dakle, bio misses (čita se /misiz/).

Isti je slučaj i kada se reč završava na jedno –s ili na –x, -z, -sh, -ch i –o.

Hajde da navedemo par primera: brush (četkati), buzz (zujati), box (boksovati), guess (pogoditi), go (ići), do (raditi)… Vodite računa da ovo e u nastavku –es uvek čitate kao /i/ i ostalo će sve biti tačno.

Postoji još jedno pravilo pisanja i dodavanja nastavka kod reči koje se završavaju na –Y i to:

-kada se ispred Y nalazi neki vokal (samoglasnik – a ,e, i, o, u) dodajemo mu samo –S kao što smo do sada činili sa svim ostalim rečima. Npr. od plAy (igrati) biće playS

-a kada se ispred Y nalazi neko drugo slovo koje nije samoglasnik, onda Y promenimo u I pa mu zatim dodamo –ES. Npr. stuDy (učiti) biće prvo studiES

Odričan oblik

Kada pravimo odričan (negativan) oblik, uvodimo pomoćnu reč koja označava da pričamo baš u ovom vremenu. To činimo pomoću reči DO (čita se /du/). Sada ona postaje nosilac vremena i na njoj vršimo različite promene. U odričnom obliku dodajemo NOT, koje služi za negiranje radnje. I kada sve to spojimo, dobijamo do not (u skraćenom obliku don’t). Pa tako na primer ja ne plivam reći ćemo I don’t swim; oni ne plešu biće they don’t dance.

S druge strane za 3. lice jednine (he/she/it) uvodimo does not (u skraćenom obliku doesn’t). A dodali smo mu –es jer se završava na –o, kao što smo već objasnili. Pa tako će on ne pliva na engleskom biti he doesn’t swim. Ono što možete primetiti je da pošto je sada „do“ preuzeo nastavak za 3.lice, više nema potrebe da ga nosi „swim“ kao u potvrdnom obliku. Dakle:

On pliva – He swims

On ne pliva – He doesn’t swim

Upitni oblik

U upitnom obliku takođe uvodimo pomoćnu reč DO ili DOES (samo za 3. lice jednine) i tu reč uvek stavljamo na prvo mesto. Nakon nje pravimo regularnu rečenicu sa vršiocem radnje na drugom mestu i glagolom bez ikakvog nastavka. U primeru bi to bilo:

Ti plivaš – You swim. On pliva – he swims

Da li ti plivaš? – Do you swim? Da li on pliva – Does he swim?

DMU Timestamp: June 04, 2019 04:29

Added June 08, 2019 at 8:43am by Gordana Mijailovic
Title: Primeri za vežbanje

DMU Timestamp: June 04, 2019 04:29





Image
0 comments, 0 areas
add area
add comment
change display
Video
add comment

Quickstart: Commenting and Sharing

How to Comment
  • Click icons on the left to see existing comments.
  • Desktop/Laptop: double-click any text, highlight a section of an image, or add a comment while a video is playing to start a new conversation.
    Tablet/Phone: single click then click on the "Start One" link (look right or below).
  • Click "Reply" on a comment to join the conversation.
How to Share Documents
  1. "Upload" a new document.
  2. "Invite" others to it.

Logging in, please wait... Blue_on_grey_spinner