NowComment
2-Pane Combined
Comments:
Full Summaries Sorted

CAS-Kreiranje formulara i formi

2 additions to document , most recent over 4 years ago

When Why
Dec-01-19 Zadatak za vežbu
Dec-01-19 Zadatak za vežbu-rešenje

Kreiranje formulara i formi

Etikete koje su do sada razmatrane

veze

omogućavaju samo da se oformi hipertekstuelni dokument koji će se razgledati navigatorom. Ali navigator može i da prenese podatke ka web-serveru da bi se ti podaci tamo obradili. Ova mogućnost se ostvaruje preko koncepta formulara (ili obrasca, engl. form). Formular dopušta da se razvije sumeđa (eng. interface) između korisnika i servera: korisnik popunjava formular i šalje ga ka serveru. Polazeći od podataka iz formulara vrši se odgovarajuća obrada na serveru, a o rezultatima korisnik eventualno biva obavešten. Obaveštavanje se ostvaruje tako što server generiše dokument u HTML-u koristeći se informacijama iz formulara i vraća ga korisniku preko navigatora ili preko e-pošte. Osnovna razlika između razgledanja neke strane i formulara se ogleda u tome što je za "običnu" hpertekstuelnu stranu dovoljno "kliknuti" na hiper-vezu sa adresom x da bi se prešlo sa tekućeg na dokument na adresi x dok se kod formulara uspostavlja veza sa adresom x nekog programa na serveru. Preko formulara mogu se ostvariti različite aplikacije kao što su:

  • upiti nad bazama podataka ili na pretraživačima;
  • identifikacija pristupa određenom servisu servera;
  • elektronska trgovina (prijem narudžbine i regulisanje načina plaćanja);
  • obaveštavanje o promenljivim podacima (npr. vreme polaska aviona određenog datuma, i sl.)

Formular se implementira preko etikete

čiji je opšti oblik:

...

Etiketa

sadrži dva atributa:

  • atribut ACTION koji sadrži adresu (URL) programa na serveru;
  • atribut METHOD kojim je opisana metoda prenosa argumenata programa. Ovaj atribut može imati vrednosti GET ili POST. Češće se koristi metoda POST. Metoda GET ima ograničen broj parametara: mora važiti da je dužina URL + dužina parametara < 1KB

U okviru etikete mogu se navesti i druge etikete koje opisuju, na primer, izgled polja za unos podataka u formularu, izgled polja za "štrikliranje", i sl. Etikete se ne mogu /system/documents/0016/1274/CAS-Kreiranje_formulara_i_formi__1_/alert_red.gif umetati jedna u drugu. Zajednički atributi različitih etiketa su name, kojim se definiše ime promenljive preko koje će biti izvršena dodela vrednosti, i value, koja predstavlja ili izabranu vrednost u formularu ili tekst koji će biti prikazan (videti donje primere).

Etikete unutar formulara su:

  • : za unos podataka sa atributom TYPE koji opisuje prirodu podataka koji se unose. Vrednosti ovog atributa mogu biti:

    • SUBMIT, koji opisuje dugme čijim se pritiskom odašilje sadržaj popunjnog formulara ka serveru:

Top of Form

Bottom of Form

  • RESET, koje postavlja sve vrednosti na formularu na predefinisane vrednosti:

Top of Form

Bottom of Form

  • CHECKBOX, koje predstavlja polja čija vrednost može (ali ne mora) biti izabrana:

Top of Form

Koje programske jezike poznajete?

  • Paskal
  • C
  • C++
  • Java

Bottom of Form

  • RADIO, koje dopušta da se izabere tačno jedna od izabranih vrednosti:

Top of Form

Imate li vlastiti računar?

  • DA
  • NE Bottom of Form
  • TEXT, FILE ili PASSWORD, koje označavaju da će podatak biti karakterska niska koju unosi korisnik. Za atribute TEXT i FILE, niska je vidljiva dok se za atribut PASSWORD "maskira" predefinisanom vrednošću:

Top of Form

Vaše ime i prezime?

Bottom of Form

Top of Form

Vaša fotografija?

Bottom of Form

Top of Form

Vaša lozinka?

Bottom of Form

META tagovi:

Meta tagovi predstavljaju skrivene html tagove, što znači da ih ne mogu videti posetioci web strane. Čemu onda služe META tagovi? Nalaze se u okviru HEAD elementa (tag-a) i imaju ulogu da internet pretraživačima (poput Google-a, Yahoo-a, Bing-a itd...) daju bliže informacije o posmatranom web sajtu ili konkretnoj web stranici.

Primer 1. "Naivni" upitnik za prijavljivanje ispita.

  • Etikete opisuje izbor između mogućih vrednosti navednih pod etiketama . Etiketa sa atributom SELECTED se uzima kao predefinisana vrednost. Etiketa su:

    • SIZE kojim je opisan broj elementa u opcija koje će biti prikazane;
    • MULTIPLE kojim se omogućava izbor višestrukih opcija.

Moj omiljen predmet na 1. godini je:

Top of Form

Bottom of Form

Primer 2. Atributi SIZE i MULTIPLE etikete SELECT.

  • Etiketa

    • Primer 3.
      Prikaz teksta u prozoru opisanom sa TEXTAREA. Tekst predstavlja Upotrebu META tagova

    Title Tag je veoma značajan i važan tag i u njemu se nalazi naslov vaše strane. Bez obzira što TITLE Tag nije meta tag, mislim da bi trebalo opisati njegov značaj i upotrebu.. Pravilno korišćenje ovog taga vam može poboljšati pozicije u pretrazivačima. Preporučujem da se u title tag ne stavlja preko 15 reči i da se najbitnije reči stave na početak. Ovde treba biti vrlo pažljiv jer morate imati u vidu da nisu samo pretraživači ti koji ce videti ovaj tag - sve što se u njemu nalazi videće se kao naslov u vrhu brauzera i ukoliko neko doda vaš sajt u "Favorites" ili "Bookmarks", to ce biti reči koje će da opisuju vašu stranu. Da sumiram: za title tag je najbolje staviti razuman i kratak naslov ali pokušati što je moguće više prirodnije da bitnije reči budu na pocetku ili što bliže.

    Primer:

    Meta Tagovi - Upotreba Meta Tagova - Greenfish Web Design

    Ukoliko vas interesuju meta tagovi, kako se koriste i sl. koje bi ste reci prvo ukucali u pretraživac da to nadete? Mislim da sam u ovom primeru pogodio koje bi ste reči najverovatnije ukucali u pretraživač. Upravo je to način kako pravilno koristiti title tag ;)

    Description META Tag je tag u kojem se nalazi glavni opis sadržaja vaše strane. Ovaj tag podržavaju svi pretraživači ali najviše ga upotrebljavaju AltaVista, AllTheWeb i Teoma. Google i Yahoo ga ponekad koriste ali uglavnom sami kreiraju svoj opis koji kupe sa web strane ili kupe podatke iz direktorijuma: DMOZ-a(Google) i Overture-a(Yahoo).

    Mislim da je ovaj tag potrebno imati ali treba voditi računa da se u ovom tagu ne nalazi više od 200 karaktera. Preterivanje u ovom tagu nekada može dovesti do toga da vas neki pretraživači mogu početi smatrati za "spam sajt" čime bi vaše pozicije znatno opale; nekad vas zbog velikog preterivanja mogu čak i skroz izbrisati iz svog index-a. Ovo važi i za druge tagove - moj najbolji savet je: NE PRETERIVATI!

    Primer:

    >

    Keywords META Tag predstavlja seriju ključnih fraza koje se nalaze na vašem sajtu. Ovde možete staviti sve specifične fraze koje reprezentuju vaš sajt ali ih treba uskladiti tako da to budu i reči koje bi neko ukucao u pretraživac ukoliko želi da pronađe informacije koje sadrži vaš sajt. Vrlo je bitna stvar da se ovde ne stavljaju reči koje se ne nalaze na vašoj strani - znaci smisaono i prirodno prilagodite sadržaj vaše strane tako da sadrži fraze koje bi neko ukucao u pretraživac ukoliko traži ono što vi nudite (stavite se na mesto korisnika: Šta bi ste vi ukucali da nadete ono što vaš sajt nudi?) . Upravo te fraze treba da postoje u ovom tagu. Preporučljivo je da u ovom tagu ne bude više od 250 karaktera; ovaj tag ne podržavaju Google, AllTheWeb i AltaVista, dok ga Tehoma I Yahoo podržavaju. Ja lično koristim ovaj tag zbog Yahoo-a i ukoliko su vam pozicije na Yahoo-u bitne koristite ovaj tag. Treba naglasiti da ovi tagovi iz dana u dan sve više gube vrednost i znacaj u optimizaciji sajtova i da ih danas i ne morate implementirati zarad pozicija u glavnim pretraživacima (oni su uveliko počeli ignorisati ovaj tag zbog njegove zloupotrebe i preterivanja u broju fraza) - njihov algoritam pretraživanja je daleko evoluirao, ali neki manji pretraživaci ih i dalje koriste i daju im značaj tako da ne škodi da se koriste.

    Primer:

    >

    Language META Tag definiše jezik na kojem je vaš sajt. Ovaj tag je potreban nekim meta pretraživačima prilikom klasifikacije vašeg sajta po jeziku tako da ga nije loše imati pogotovo ako submitujete vaš sajt automatski u više pretraživača.

    Primer:

1

DMU Timestamp: November 27, 2019 01:26

Added December 01, 2019 at 11:43am by Nastavnik Govedarica
Title: Zadatak za vežbu

SAMOSTALNI RAD

DMU Timestamp: November 27, 2019 01:26

Added December 01, 2019 at 11:43am by Nastavnik Govedarica
Title: Zadatak za vežbu-rešenje

file:///C:/Users/Janja/Desktop/TESTOVI/AS2%20Test%202/test1/resenje1a/kviz.html

DMU Timestamp: November 27, 2019 01:26





Image
0 comments, 0 areas
add area
add comment
change display
Video
add comment

Quickstart: Commenting and Sharing

How to Comment
  • Click icons on the left to see existing comments.
  • Desktop/Laptop: double-click any text, highlight a section of an image, or add a comment while a video is playing to start a new conversation.
    Tablet/Phone: single click then click on the "Start One" link (look right or below).
  • Click "Reply" on a comment to join the conversation.
How to Share Documents
  1. "Upload" a new document.
  2. "Invite" others to it.

Logging in, please wait... Blue_on_grey_spinner