NowComment
2-Pane Combined
Comments:
Full Summaries Sorted

III. predavanje

7 changes, most recent over 3 years ago

Show Changes

FORMATI I ŽANROVI (II. DIO)

I. POJAM ŽANRA

3
Paragraph 3 changes
Žanr ćemo u okviru ovog kolegija odrediti kao naziv za skupinu serija sličnog sadržaja, odnosno teme - a često i forme - pri čemu je prepoznavanje tih sličnosti u interpretativnoj zajednici od presudne važnosti. Smatrat ćemo da se žanrovi stvaraju u simbiotskom odnosu između industrije koja proizvodi televizijske serije i publike koja ih recipira i interpretira. Taj nam pristup omogućava da žanrovima pristupimo kao društveno-povijesnim aktualnostima, tematskim konstrukcijama, ideološkim konstrukcijama ili pak sustavima konvencija zasnovanim na ikonografiji i narativnim obrascima i arhetipskim likovima. Dakle, kad su u pitanju djela umjetnosti koje koja nastaju u okviru industrijske proizvodnje - poput filmova i televizijskih serija - pojam žanra podrazumijevat će analizu:

Žanr ćemo u okviru ovog kolegija odrediti kao naziv za skupinu serija sličnog sadržaja, odnosno teme - a često i forme - pri čemu je prepoznavanje tih sličnosti u interpretativnoj zajednici od presudne važnosti. Smatrat ćemo da se žanrovi stvaraju u simbiotskom odnosu između industrije koja proizvodi televizijske serije i publike koja ih recipira i interpretira. Taj nam pristup omogućava da žanrovima pristupimo kao društveno-povijesnim aktualnostima, tematskim konstrukcijama, ideološkim konstrukcijama ili pak sustavima konvencija zasnovanim na ikonografiji i narativnim obrascima i arhetipskim likovima. Dakle, kad su u pitanju djela umjetnosti koja nastaju u okviru industrijske proizvodnje - poput filmova i televizijskih serija - pojam žanra podrazumijevat će analizu:

- ulogu industrije: sustav proizvodnje;

- ulogu teorije i kritike: strukturna analiza teksta;

- ulogu publike: recepciju publike koju se smatra interpretativnom zajednicom.

Pokušajmo onda pružiti radne i u okviru ovog kolegija operativne definicije žanra:

- žanr je naziv za skupinu serija sličnog sadržaja, odnosno teme, a često i forme, pri čemu je prepoznavanje tih sličnosti u interpretativnoj zajednici od presudne važnosti

- žanr je shema/ oblik / stil / struktura koji nadilazi pojedinu seriju, a nadzire stvaranje serije i način na koji je publika recipira

- žanr je formalizirani znakovni sustav čija se pravila usvajaju, često i nesvjesno, putem kulturnog konsenzusa.

Kako se kao članovi publike televizijskih serija, odnosno te interpretativne zajednice, koristite kategorijom žanra znate samom činjenicom da pripadate toj zajednici. Možda vam je manje poznato kako se kategorija žanra koristi u okviru industrije. Danas ćemo, jednim dijelom, govoriti o tome. Ponovno pročitajte prvo predavanje, odnosno dio posvećen periodizaciji televizijske povijesti. Televizija, kao medij koji dolazi nakon filma i radija, preuzela je mnoge njihove žanrove. U prvoj televizijskoj eri (mrežnoj eri), pa sve do današnjih dana, televizijska industrija upotrebljavala je žanrovske klasifikacije kao pomoćno sredstvo prilikom slaganja rasporeda u cilju održavanja i povećavanja gledanosti (primjerice, televizijska serija dramskog tipa u prime timeu,...). U drugoj televizijskoj eri (multikanalnoj tranziciji) industrija se često služila žanrovima kao organizacijskim načelom za formiranje specijaliziranih televizijskih programa (primjerice Cartoon Network ili SyFy). U trećoj televizijskoj eri (postmrežnoj eri) pojam žanra dodatno je dobio na važnosti. Današnje predavanje u tom kontekstu možete shvatiti kao nastavak prošlotjednog predavanja o formatima televizijskih serija i kao pripremu za predavanje o streaming servisima koje nam dolazi za nekoliko tjedana.

II. TIPOVI, NADŽANROVI, MAKROŽANROVI I MIKROŽANROVI TELEVIZIJSKIH SERIJA

Nabrojite nekoliko žanrova televizijskih serija: drama, akcijska serija, mjuzikl, znanstvenofantastična serija, sitcom, vestern...Kao članovi interpretativne zajednice ovako određujete žanrove. Ako odete na Netflix ili HBO također se susrećete s ovim kategorijama. Zašto? Zato što su one, ako tražite nešto, korisne i dovoljno dobre. No poželite li napisati televizijsku seriju ili, kao u našem slučaju, raspravljati o televizijskim serijama koje su napisali i snimili drugi ljudi, onda vam ove kategorije neće biti od prevelike koristi. Naprosto su previše nespecifične. Zato bismo, u pokušaju da preciznije govorimo o žanrovskom sustavu televizijskih serija, trebali napustiti naše svakidašnje gledateljske navike i pokušati potražiti nove. Okrenimo se znanostima i njihovim metodama razvrstavanja predmeta svog proučavanja. Znanost o živim bićima - biologija - barata sa slojevitim klasifikacijskim sistemom - taksonomijom - koja opisuje sva živa bića kategorizirajući njihove zajedničke karakteristike. Znamo da smo ljudi, a biološka taksonomija nam govor da pripadamo carstvu životinja, koljenu svitkovaca, razredu sisavaca, redu primata, porodici hominida, rodu čovjeka i vrsti razumnog čovjeka. Domaća znanost o književnosti ima vlastitu logiku klasifikacije pa književna djela dijele na rodove, vrste i podvrste. Filmologija, nama najbliža znanost, slično tome filmove dijeli prvenstveno na rodove, žanrove i podžanrove. Mi ćemo, na tragu ovih uzora, slijediti scenarističku taksonomiju Erica Williamsa.

Williams o televizijskim serijama razmišlja u hijerarhijski poredanim kategorijama tipova, nadžanrova, makrožanrova i podžanrova.

1. TIPOVI TELEVIZIJSKIH SERIJA

Temeljna distinkcija među svim televizijskim serijama je pitanje njihova tona. Dakle, ključno je žele li one prvenstveno biti ozbiljne ili smiješne. Prema tom kriteriju razlikujemo dva tipa televizijskih serija:

- DRAMA

- KOMEDIJA

Sve televizijske serije su ili drame ili komedije. Dakle, ne možete komediju kao tip suprotstaviti, recimo, znanstvenoj fantastici kao nekom vidu žanra jer ta dva pojma nisu na istoj razini. Komedija je kao pojam hijerarhijski naređena pojmu znanstvene fantastike kao (makro)žanru. Neka znanstvenofantastična serija može biti drama ili komedija, dok neka drama ili komedija ne moraju biti znanstvenofantastične. Navedimo jedan primjer dramske znanstvenofantastične serije i jedan primjer komediografske znanstvenofantastične serije: Bojna zvijezda: Galactica (drama); Crveni patuljak (komedija).

2. NADŽANROVI TELEVIZIJSKIH SERIJA

Žanrovi su izgrađeni na specifičnim očekivanjima publike koja su oblikovana desetljećima. Kad sjednete pred televizor, upalite Netflix i odlučite da želite gledati kriminalističku seriju, znanstvenofantastičnu seriju ili vestern seriju, vi već imate određena eksplicitna ili implicitna očekivanja u pogledu likova koje ćete gledati, vrste priče koja će se razviti i atmosfere unutar koje će te priče biti ispričane. Sukladno tome, kao temeljne elemente nadžanra izdvojit ćemo:

- atmosferu

- likove

- priču

2.1. ATMOSFERA

Na atmosferu neke serije utječu lokacije, kostimi/ rekviziti i visceralna očekivanja publike.

LOKACIJA: Serija u žanru vesterna najčešće ima točno određenu lokaciju: američki jugozapad, s brojnim scenama eksterijera - snimljenim u totalu - koje oduzimaju dah. Također očekujemo da ćemo u vesternu vidjeti neke klasične mikrolokacije poput saluna, šerifova ureda, bordela, a možda i poneku zasjedu među stijenama.

KOSTIMI I REKVIZITI: Kostimi i rekviziti u vesternu specifični su za ljude koji su živjeli na ovim lokacijama (kauboje i starosjedioce). Dakle, među ikonografijom - kostimima i rekvizitima - vidjet ćemo pištolje, konje i kaubojske šešire, šerifovu zvijezdu, stoku, lasa, kartaške igre, viski i kočije.

VISCERALNE SCENE: Visceralne scene u seriji su elementi koji naročito emocionalno uzbuđuju publiku. Svaki žanr ima drugačije visceralne scene. U vesternu one, primjerice, uključuju ulične borbe, revolveraške obračune i konjske potjere.

Navedena tri elementa - lokacije, kostimi/rekviziti i visceralne scene - definiraju atmosferu vesterna kao žanra. Ako upalite vestern i ustanovite da nema navedenih elemenata, vjerojatno biste se osjećali prevarenima i zaključili da Netflixov algoritam za preporuke ne funkcionira baš najbolje.

Primjer: Deadwood

2.2. LIK

Kad razmišljamo o žanrovskim likovima, imamo na umu njihove tri determinante:

- tip likova

- cilj likova

- stereotipne likove

Horor-serije su obično priče o nevinoj žrtvi koja se suočava s nekim nadmoćnim, zlim bićem koje kani ubijati i uništavati. Takav tip scenarija predviđa dva tipa likova - žrtve i ubojice - od kojih svaki ima zasebni cilj: žrtve žele preživjeti, a čudovišta žele ubijati. Stereotipni likovi u hororu su druge žrtve koje redom, jedna iza druge, umiru nasilnom smrću. Njima možemo pribrojiti i neučinkovitu figura autoriteta - možda predstavnika zakona - kao i figuru stručnjaka koji zna povijest ubojice i može objasniti razloge ubojstava.

Primjer: Američka horor priča

2.3. PRIČA

Treći temeljni element nadžanra je priča koja uključuje:

- temu

- uporišne scene

- ritam

TEMA: Tema je najvažnija ideja na kojoj počiva čitava priča. Svaki film ima vlastitu temu i priču, no nadžanr kao cjelina ima vrlo široko artikulirane teme. Primjerice, znanstvenofantastične serije obično kritiziraju društvene probleme zaodijevajući svoju kritiku metaforom. Primjer: Zvjezdane staze kao komentar Vijetnamskog rata ( o tome više na našim susretima posvećenim tematskoj analizi serije).

UPORIŠNE SCENE: Uporišne scene su velike scene koje natkriljuju sve ostale scene i kontekstualiziraju ih. Primjerice, u sportskoj seriji očekujemo montažnu scenu treninga, motivacijski govor trenera i veliki meč ili utakmicu. Svaki žanr ima takve scene bez kojih bi gledatelj pomislio da seriji nešto nedostaje [primjer: Friday Night Lights].

OBLIK PRIČE: Oblik priče ocrtava opći uzorak koji će priča slijediti. Primjerice, oblik priče za romantičnu seriju obično izgleda ovako: scena djevojke - scena dječaka - scena djevojke - scena dječaka - hodanje - prekid - hodanje. Ovakvo scenarističko rješenje oblikuje montažni ritam. Svaki žanr ima svoj montažni ritam.

Zaključimo: atmosfera, lik i priča su građevne jedinice žanra koje omogućuju scenaristima da u grubim crtama shvate osnovna očekivanja svoje publike. Scenarist mora prepoznat da ta očekivanja postoje neovisno o tome hoće li im udovoljiti ili će ih iznevjeriti u želji da stvori neko djelo koje ne nalikuje dosad viđenima, komentira ih ili s njima ulazi u polemiku.

PITANJE: Koliko ima nadžanrova?

53
Paragraph 53 changes
Lista nipošto nije konačna ni zaključena. No trenutno možemo, na Williamsovom tragu, prepoznati i odijeliti 11 nadžanrova. To su akcijske serije, kriminalističke serije, fantastične serije, horror serije, životne serije ("dan u životu" serije, / "kriška života" serije), " romantične serije", znanstvenofantastične serije, sportske serije, trileri, ratne serije, vestern serije.

Lista nipošto nije konačna ni zaključena. No trenutno možemo, na Williamsovom tragu, prepoznati i odijeliti 11 nadžanrova. To su akcijske serije, kriminalističke serije, fantastične serije, horror serije, životne serije ("dan u životu" / "kriška života"), romantične serije, znanstvenofantastične serije, sportske serije, trileri, ratne serije, vestern serije.

Značajke znanstvene fantastike kao nadžanra

PRIČA

Teme

Filozofsko istraživanje političkih i društvenih pitanja putem metafore

Istraživanje ljudskog položaja u svemiru, planetu ili društvu

Protagonist se često bori protiv prijetnje o kojoj zajednica najčešće ne zna ništa

Uporišne scene

Protagonist se suočava s nečim nepoznatim

Spoznavanje neke vječne istine

Istraživanje znanosti nepoznatog svijeta

Konačni obračun gdje je sve na kocki

Ritam priče

Široki raspon strukturnih opcija - obično se oslanja na makrožanr u pronalasku ritma

LIK

Tip lika

Cilj lika

1. Junak

71
Paragraph 71 changes
2. Zločinac Zlikovac ili scenarij

2. Zlikovac ili scenarij

3. Junakova grupa za podršku

1. Snaći se u znanstvenofantastičnom svijetu

2. Upotrebljava znanost i tehnologiju da ostvari svoj zli cilj i zaustavi junaka

3. Dobro razumije i koristi znanost da pomogne junaku

Stereotipni likovi

Znanstvenici

Tuđinci ili bića iz budućnosti

Širi narodni slojevi koji ništa ne slute

ATMOSFERA

Lokacija

82
Paragraph 82 changes
Jukstapozicija poznatih i stranih ili tuđinskih slikapoznate i strane/tuđinske okoline (nesvakidašnji okoliš sa svakidašnjem elementima ili svakidašnji okoliš s nesvakidašnjim elementom)

Jukstapozicija poznate i strane/tuđinske okoline (nesvakidašnji okoliš sa svakidašnjem elementima ili svakidašnji okoliš s nesvakidašnjim elementom)

Vrijeme radnje je bliska ili daleka budućnost

Kostimi i rekviziti

Kostimi specifični za futurističko okruženje, ali uz čestu prisutnost predmeta iz gledateljevog svakodnevnog iskustva

Kombinacija stranog i poznatog

Visceralne scene

Spektakularni specijalni efekti

Scene s velikim ulozima

Značajke krimića kao nadžanra

PRIČA

Teme

Traganje za istinom, pravdom i/ili slobodom

Uporišne scene

Kriminalni čin (ili njegove posljedice)

Tragovi i svjedoci

Diverzije/prevare/zamjena identiteta

Pravda na kraju/ "rješavanje" zločina

Ritam priče

"Mi" protiv "njih"

LIK

Tip lika

Cilj lika

1. Kriminalac

2. Predstavnik zakona /Detektiv

1. Suprotstaviti se sustavu/osobi/situaciji koju ne smatra pravednom

2. Provoditi zakon i/ili zadržati status quo

Stereotipni likovi

Žrtva

Zločinac

Sljedbenik

Šef

Sudac/Porota

ATMOSFERA

Lokacija

Negdje gdje se osoba lako može skriti:

veliki grad

otvoreni seoski krajolik

119
Paragraph 119 changes
predgrađe

predgrađe

Kostimi i rekviziti

Kostimi uz pomoć koji likovi mogu "promijeniti"identitet

Alati za analizu tragova

Uniforme

Visceralne scene

Mentalna i verbalna gimnastika

Nasilno ponašanje lika koji je stjeran u kut

Neobični ili neočekivani zločin

3. MAKROŽANROVI TELEVIZIJSKIH SERIJA

Makrožanrovi se na prvi pogled doimaju sličnima nadžanrovima. Uzmite, recimo, putovanje kroz vrijeme. Čini se da bi to mogao biti nadžanr. No, neće vam trebati dugo da zaključite kako taj "žanr" ne izaziva u vama nikakva očekivanja u pogledu priče, likova ili atmosfere. Sve što znamo o seriji koja tematizira putovanje kroz vrijeme je to da ona uključuje putovanje kroz vrijeme. Ova kategorija, dakle, ne uklapa se u raniju definiciju nadžanra. Umjesto nadžanrom, nju ćemo smatrati makrožanrom koji je moguće upariti s nadžanrom kako bi se oblikovala detaljnija očekivanja od neke priča. Uparite li makrožanr poput putovanja kroz vrijeme s bilo kojim od jedanaest nadžanrova, imat ćete jasnija očekivanja o tome što biste trebali gledati.

PRIMJER:

NADŽANR

MAKROŽANR

PRIMJER

Znanstvena fantastika

Putovanje kroz vrijeme

Zvjezdane staze ("Grad na rubu vječnosti")

Akcijska serija

Putovanje kroz vrijeme

Ministarstvo vremena

Romantična serija

Putovanje kroz vrijeme

Ljubav, bezvremenska

Dakle, makrožanrovi ne definiraju priču, već je rafiniraju ili dorađuju.

144
Paragraph 144 changes
- 50 makrožanrova: ovisnost, avantura, tuđinska invazija, umjetna inteligencija, biografija, bromansa, demonski, katastrofični, epski/saga, erotični, bijeg, obiteljski, bande/huligani/braća po oružju, gangsterski, duhovi/anđeli, krađa, povijesni, praznički, identitet, ubojstvo, provođenje zakona, pravni, ljubavni, magijski, borilački medicinski, vojni, misijski, čudovišni, misteriozni/detektivski, politički, proceduralni, zaštitnički, psihološki, religijski, osvetnički, romantično-komedijski, znanstvena fantazija, školski, showbiznis, slasher, špijunski, superjunački, supermoći, užasni, putovanje kroz vrijeme,na radnom mjestu

- 50 makrožanrova: ovisnost, avantura, tuđinska invazija, umjetna inteligencija, biografija, bromansa, demonski, katastrofični, epski/saga, erotični, bijeg, obiteljski, bande/huligani/braća po oružju, gangsterski, duhovi/anđeli, krađa, povijesni, praznički, identitet, ubojstvo, provođenje zakona, pravni, ljubavni, magijski, borilački medicinski, vojni, misijski, čudovišni, misteriozni/detektivski, politički, proceduralni, zaštitnički, psihološki, religijski, osvetnički, romantično-komedijski, znanstvena fantazija, školski, showbiznis, slasher, špijunski, superjunački, supermoći, užasni, putovanje kroz vrijeme, na radnom mjestu

PRAVILA:

1. Svi se nadžanrovi u načelu mogu kombinirati sa svim makrožanrovima.

2. S jednim nadžanrom možete spariti više makrožanrova.

3. Nadžanrovi se mogu kombinirati međusobno pri čemu podređeni nadžanr služi kao makrožanr za nadređeni žanr

Primjer neobične kombinacije: NADŽANR (Znanstvena fantastika) + MAKROŽANR (procedural) ... Primjer: Eureka

Primjer kombinacije jednog žanra s dva makrožanra: NADŽANR (Krimić) + MAKROŽANR 1 (biografija) + MAKROŽANR 2 (povijest)... primjer: Američka kriminalistička priča: Narod protiv O. J. Simpsona

4. MIKROŽANROVI TELEVIZIJSKIH SERIJA

153
Paragraph 153 changes
Mikrožanrovi funkcioniraju drugačije od makrožanrova. Svaki mikrožanr pripada isključivo jednom makrožanru. Mikrožanr ne može biti nasumično uparen s nekim makrožanrom. Primjerice, makrožanr "ovisnost" ima barem četiri psecifična specifična mikrožanra: alkohol, droge, kockanje i ovisnička djelovanja pod koje mogu spadati - primjerice - poremećaji u prehrani, kleptomanija i sklonost samoozljeđivanju. Svaki mikrožanr, dakle, stvara jasnija od očekivanja kod gledatelja u pogled makrožanra kojem prupada, ali on ta očekivanja ne mijenja. Mikrožanrovi služe za specificiranje mikrožanrova.

Mikrožanrovi funkcioniraju drugačije od makrožanrova. Svaki mikrožanr pripada isključivo jednom makrožanru. Mikrožanr ne može biti nasumično uparen s nekim makrožanrom. Primjerice, makrožanr "ovisnost" ima barem četiri specifična mikrožanra: alkohol, droge, kockanje i ovisnička djelovanja pod koje mogu spadati - primjerice - poremećaji u prehrani, kleptomanija i sklonost samoozljeđivanju. Svaki mikrožanr, dakle, stvara jasnija od očekivanja kod gledatelja u pogled makrožanra kojem prupada, ali on ta očekivanja ne mijenja. Mikrožanrovi služe za specificiranje mikrožanrova.

PRAVILA:

1. Mikrožanrovi su vezani i specifični za svoje makrožanrove. Ima nekih preklapanja među mikrožanrovima kao deskriptorima, ali svaki specifični deskriptor bi trebalo smatrati pripadnim specifičnom makrožanru.

2. Možemo upariti više od jednog mikrožanra s nekim makrožanrom.

3. Svaki makrožanr ima barem jedan mikrožanr.

Primjer: makrožanr umjetna inteligencija ima tri mikrožanra. To su androidski (roboti, ali izgledaju kao ljudi), kiborški (dijelom roboti, a dijelom ljudi) i robotski (potpuno mehanički)

VJEŽBA

PRIMJER 1: Serija Picard

FORMAT: SERIJAL

TIP: DRAMA

NADŽANR: znanstvena fantastika

MAKROŽANR: umjetna inteligencija

PODŽANR: androidi

PRIMJER 2: Serija Siročad (Orphan Black)

FORMAT: Serijal

TIP: Drama

NADŽANR: Znanstvena fantastika

MAKROŽANR 1: Triler

MAKROŽANR 2: Obiteljski

MIKROŽANR: Obiteljska povezanost (a ne obiteljska svađa, gubitak člana obitelji, obiteljski razdor)

PRIMJER 3: Serija Daredevil

FORMAT: SERIJAL

TIP: Drama

NADŽANR: Akcijska serija

MAKROŽANR: Superjunački

MIKROŽANR: Priča o nastanku (origin story)/osobna bitka

DMU Timestamp: November 04, 2020 17:29





Image
0 comments, 0 areas
add area
add comment
change display
Video
add comment

Quickstart: Commenting and Sharing

How to Comment
  • Click icons on the left to see existing comments.
  • Desktop/Laptop: double-click any text, highlight a section of an image, or add a comment while a video is playing to start a new conversation.
    Tablet/Phone: single click then click on the "Start One" link (look right or below).
  • Click "Reply" on a comment to join the conversation.
How to Share Documents
  1. "Upload" a new document.
  2. "Invite" others to it.

Logging in, please wait... Blue_on_grey_spinner