NowComment
2-Pane Combined
Comments:
Full Summaries Sorted

Вода

Вода, значај воде за живи свет

Вода у природи

Вода је најраспрострањеније и најважније једињење на Земљи и из ње је потекао живот. Три четвртине укупне површине прекривено је водом. Вода чини око 70% људског организма.

Вода се у природи налази у сва три агрегатна стања.

Природна вода није чиста супстанца већ смеша јер садржи различите растворене супстанце. Кружећи у природи вода раствара велики број супстанци. Пролазећи кроз атмосферу, као киша или снег, вода раствара различите гасове, нпр. кисеоник и угљен-диоксид. На путу кроз тло вода раствара соли и избија на површину као изворска вода.

У природи се могу наћи извори вода врло богати минералима. Те воде називају се минералне воде. Оне осим минерала врло често садрже и угљен-диоксид, који води даје освежавајући укус. Неке минералне воде имају и лековито дејство.

Количина растворених супстанци у води може бити различита. Воде са врло мало растворених супстанци називају се меке воде. У меке воде спада кишница која углавном садржи мању количину раствореног кисеоника и угљен-диоксида из ваздуха.

Воде које садрже већу количину растворених супстанци називају се тврде воде. Приликом загревања ових вода ствара се каменац. Додавањем посебних врста хемикалија тврде воде се могу омекшати.

Хемијски чиста вода

Хемијски чиста вода може се добити дестилацијом било које воде и назива се дестилована вода. Она се користи као растварач у хемијским лабораторијама, неким индустријама у домаћинству за пуњење пегли, хладњака аутомобила, акумулатора и др. У медицинске сврхе на пример за припремање инјекција вода мора бити потпуно чиста. Таква вода може се добити уколико се више пута дестилује и назива се редестилована вода.

Највећа густина воде није на 0о C, када је она у чврстом агрегатном стању, већ на 4 о C, и износи 1 g/cm3. Ова појава назива се аномалија воде.

Лед има мању густину од течне воде и због тога плива по води, тако да зими смањује претерано хлађење воде. Када се језера заледе, на површини воде налази се лед који плива, а испод леда је течна вода која има температуру око 4 о C. Та температура је довољна да живи свет у језерима може да се развија и живи током зиме.

DMU Timestamp: November 12, 2020 20:50





Image
0 comments, 0 areas
add area
add comment
change display
Video
add comment

Quickstart: Commenting and Sharing

How to Comment
  • Click icons on the left to see existing comments.
  • Desktop/Laptop: double-click any text, highlight a section of an image, or add a comment while a video is playing to start a new conversation.
    Tablet/Phone: single click then click on the "Start One" link (look right or below).
  • Click "Reply" on a comment to join the conversation.
How to Share Documents
  1. "Upload" a new document.
  2. "Invite" others to it.

Logging in, please wait... Blue_on_grey_spinner