NowComment
2-Pane Combined
Comments:
Full Summaries Sorted

Механизам деловања ензима

1 additions to document , most recent over 6 years ago

When Why
Nov-05-17 Да се повеже знање

Да би молекули реаговали међу собом неопходно је да пређу у стање са већом потенцијалном енергијом тј. да се нађу на вишем енергетском нивоу. На тај начин молекули (реактанти) прелазе у активно стање и називају се активирани молекули.

Енергија која је потребна молекулима да би међусобно реaговали назива се енергија активације (Еа). Она је једно енергетско узвишење које молекули морају достићи да би међусобно реаговали.

Молекули који учествују у реакцији могу се активирати на више начина као на пример довођењем топлоте у реакциони систем. Брзина неке хемијске реакције се може повећати и снижавањем енергетске баријере. Ово се постиже увођењем катализатора односно биокатализатора-ензима.

Они утичу на брзину биохемијске реакције тако што са супстратом који разлажу граде комплекс ензим-супстрат. Тада долази до деформације молекула супстрата услед чега долази до слабљења ковалентних веза у молекулу. За молекуле који претрпе промене потребна је мања Еа да би подлегли хемијској реакцији. Ензими могу да смање почетну вредност Еа за 2-3 пута, што условљава повећање брзине реакције.

У молекулу ензима постоји један део који је значајан за ензимску катализу. Он се налази на апоензиму (протеинском делу) и назива се активни центар. То је место у ензиму које везује само онај супстрат који му одговара , по моделу „кључ и брава“.

Активни центар се налази на одређеном месту на апоензиму и заузима мање од 5% . Њега сачињава известан број функционалних група, које омогућавају везивање супстрата за ензим. Ове групе се налазе на бочном ланцу ( Р-остатку) аминокиселина ( серин, хистидин, цистеин итд.) или су то сами бочни ланци аминокиселина. Ове аминокиселине могу бити распоређене на различитим местима у примарној структури.

aktivni%20centar

/system/documents/0008/9468/Mehanizam_delovanja_enzima-prezentacija/220px-Hexokinase_induced_fit.svg.png

Супстрат се веже за активни центар слабим ковалентним везама у више тачака, и мора доћи до доброг уклапања његове структуре у активни центар. При томе се гради нестабилни и прелазни комплекс ензим-супстрат који се брзо разлаже и настаје производ реакције.

Ензим који је рекцију катализовао поново може да врши своју улогу катализатора везујући на свој активни центар нови молекул супстрата.

Mehanizam delovanja enzima

DMU Timestamp: November 01, 2017 20:56

Added November 05, 2017 at 6:43am by prof. Ribar
Title: Да се повеже знање

DMU Timestamp: November 01, 2017 20:56





Image
0 comments, 0 areas
add area
add comment
change display
Video
add comment

Quickstart: Commenting and Sharing

How to Comment
  • Click icons on the left to see existing comments.
  • Desktop/Laptop: double-click any text, highlight a section of an image, or add a comment while a video is playing to start a new conversation.
    Tablet/Phone: single click then click on the "Start One" link (look right or below).
  • Click "Reply" on a comment to join the conversation.
How to Share Documents
  1. "Upload" a new document.
  2. "Invite" others to it.

Logging in, please wait... Blue_on_grey_spinner