NowComment
2-Pane Combined
Comments:
Full Summaries Sorted

Text 6

Integrace mediální výchovy – iluze jednoduchého řešení

Nejčastěji využívanou formou výuky mediální výchovy je již zmíněná integrace tematických okruhů do vzdělávacího obsahu vyučovacích předmětů. Integrace však rozhodně není jednoduchá, byť se to na první pohled může zdát. Doporučená mezioborová „provázanost“ je také zmíněna již v charakteristice mediální výchovy (blízká vazba zejména na vzdělávací oblasti Člověk a společnost, Jazyk a jazyková komunikace, Informační a komunikační technologie, Umění a kultura). Máme‑li však témata mediální výchovy vhodně integrovat, tedy tak, aby měla pro žáky vzdělávací a výchovný význam, nestačí jen uvažovat na úrovni vzdělávacích oblastí ani intuitivně „odhadovat“, jaká témata mohou na úrovni vzdělávacích oborů s mediální výchovou souviset. Pro integraci je nutné si uvědomit, že v ní nejde o nadřazenost či podřazenost jednoho oboru vůči druhému, ale o jejich rovnocenné organické prolínání.

Teprve s tímto vědomím je možné začít propojovat obsah tematických okruhů mediální výchovy s výstupy a učivem určitého vzdělávacího oboru (na úrovni školního vzdělávacího programu pak vyučovacího předmětu). Pro nastavení vzájemných vztahů je důležité, aby učitelé byli vybaveni aktuálními znalostmi jak z mediální výchovy, tak z daného vzdělávacího oboru. Situace je o to komplikovanější, že mediální výchova nemá v rámcovém vzdělávacím programu definované výstupy a témata jsou pouze „nabídkou“. Právě z tohoto důvodu, zejména pak pro usnadnění integrace, byly jako metodická podpora zpracovány Doporučené očekávané výstupy, které konkretizují vzdělávací obsah mediální výchovy (vědomosti, dovednosti, znalosti, postoje a hodnoty). Tím se současně vytvořila i opora pro hodnocení žáků. Pokud není konkretizováno, co můžeme a máme žáky naučit, pak se velmi obtížně stanovuje, co, jak a proč máme u žáků hodnotit, jak sledovat osobní pokrok žáka. Neměl by se sledovat samostatně v mediální výchově a samostatně ve vyučovacím předmětu, ale naopak „propojeně“ – zda žáci dosahují pokroku v komplexnějším nazírání na témata a činnosti a zda dovedou komplexnější pohled využít i při učení a v každodenní praxi.

DMU Timestamp: October 14, 2021 23:55





Image
0 comments, 0 areas
add area
add comment
change display
Video
add comment

Quickstart: Commenting and Sharing

How to Comment
  • Click icons on the left to see existing comments.
  • Desktop/Laptop: double-click any text, highlight a section of an image, or add a comment while a video is playing to start a new conversation.
    Tablet/Phone: single click then click on the "Start One" link (look right or below).
  • Click "Reply" on a comment to join the conversation.
How to Share Documents
  1. "Upload" a new document.
  2. "Invite" others to it.

Logging in, please wait... Blue_on_grey_spinner