NowComment
2-Pane Combined
Comments:
Full Summaries Sorted

kodeks-ponašanja

1 additions to document , most recent over 6 years ago

When Why
Dec-28-17 ЕТО ТАКО

ПРАВИЛА ЛЕПОГ ПОНАШАЊА УЧЕНИКА

ОНИ КОЈИ ЗНАЈУ НЕКА СЕ ПОДСЕТЕ, ОНИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ – НЕКА НАУЧЕ:

Као и у свему осталом, и за време часа, најважније је да поштујеш СЕБЕ. Захтевај да сви ћуте и слушају када ти говориш, али и ти пажљиво слушај друге кад говоре.То је минимум уважавања које дугујеш себи и другима.

Дозвољено је да у великим количинама употребљаваш речи: МОЛИМ, ХВАЛА, ИЗВОЛИ, ИЗВИНИ. У КОМБИНАЦИЈИ СА ЉУБАЗНИМ ОСМЕХОМ ПРЕД ТОБОМ СУ НЕОГРАНИЧЕНЕ МОГУЋНОСТИ. Пробај! Успех је загарантован.

И када си замишљен или забринут, не заборави да својим наставницима, особљу школе и својим друговима упутиш поздрав: „ДОБАР ДАН“, „ДОВИђЕЊА“. Њих ће обрадовати, а тебе неће оштетити.

Ако одлучиш да у школу донесеш скупоцене предмете, нека то буде на твоју одговорност. Ако се оштете или изгубе на криви друге.

Школска имовина користи свима. Не исказуј своје незадовољство на њој. Немој бити јачи од онога што не може да се брани. Ако направиш штету твоји родитељи ће морати да је плате. Од такве штете немаш користи.

Чувај своју ђачку књижицу. Она је сведок једног важног дела твог живота. Потребна ти је да би наставио даље. Слободно је покажи свима. У њој нема лажи и немаш чега да се стидиш. И најнепријатнија истина боља је од најмање лажи. Свака неистина брзо се открива и тек тада постаје непријатно.

Изненади своје другове и сваки неспоразум реши тако што ћеш ПРВИ пружити руку помирења. ВОЛИ ТО ШТО СМО РАЗЛИЧИТИ. Било би досадно да смо сви исто паметни и исто лепи. Буди оригиналан али не на рачун оног поред себе.

Искажи своје мишљење или незадовољство јасно и гласно, али не ПРОСТАЧКИМ, већ БИРАНИМ, УЉУДНИМ речима. Тако ћеш једноставно решити сваки неспоразум и са наставником и са друговима.

Пре него што некоме ставиш примедбу, преиспитај себе. И ти сигурно имаш мане које можда не примећујеш. Отклони прво СВОЈЕ недостатке.

Сигурно ти није пријатно када ти неко претура по торби или перници, па не чини ни ти то другима.

Доношење комплетног прибора за рад је предуслов да се на часу осећаш сигурно и опуштено.

Шапутање другу је само привидно знак доброг другарства. У стварности то је потцењивање његових способности да научи, потхрањивање његове лењости и немара и омаловажавање сопственог труда.

Причање са устима пуним хране, мљацкање у току разговора, једнако је причању са жвакаћом гумом у устима. Непристојно је, једно и друго.

Буди пажљив и нежан према најмлађим ученицима у школи. Они једино од тебе могу да науче како треба да се понашају.

НИКО НЕМА ПРАВА ДА УГРОЖАВА ТЕБЕ. Решавање сукоба физичким обрачунавањем карактеристика је немоћних и примитивних људи. То сигурно ниси ти!

Улазак у службене просторије школе биће једноставнији ако уљудно покуцаш на врата. У том случају добићеш сигурно љубазан одговор.

Доношење у школу предмета који друге могу да повреде може да те постави ТРАЈНО У ЦЕНТАР ПАЖЊЕ КАКВУ НИСИ ХТЕО. Мисли на време и остави такве предмете код куће.

Изостајање из школе пристојно најави, ако није из здравствених разлога. Ако јесте, на време донеси лекарско оправдање. Основни знак пристојности је када некоме, ко те очекује, објасниш ЗАШТО НИСИ ДОШАО.

Боравак у уредном и чистом окружењу свакоме више прија. Учионица и двориште биће онакви каквим их ти створиш. Зато не бацај смеће око себе!

Поштовање одраслих, чак и када нису сасвим по твом укусу, може се исказати на безброј начина: уступањем места, јасно изговореним поздравом, пропуштању при пролажењу кроз врата. Подразумева се да се то научи у најранијем детињству у породици. Школа је право место да се научено и покаже.

Неодговарајуће понашање у школи може бити и кажњено. Начини кажњавања записани су у строгим правилницима које боље разумеју одрасли. КАДА ОСЕТИШ КАКО ЈЕ ЛАКО ПОНАШАТИ СЕ ПРИСТОЈНО, ЗАКОНИ И КАЗНЕ ОДРАСЛИХ БИЋЕ ТИ СУВИШНИ.

ВЕОМА ЈЕ УГОДНО И ПРИЈАТНО БИТИ ПРИСТОЈАН !

DMU Timestamp: December 23, 2017 22:24

Added December 28, 2017 at 10:24am by nenad nesa
Title: ЕТО ТАКО

DMU Timestamp: December 23, 2017 22:24





Image
0 comments, 0 areas
add area
add comment
change display
Video
add comment

Quickstart: Commenting and Sharing

How to Comment
  • Click icons on the left to see existing comments.
  • Desktop/Laptop: double-click any text, highlight a section of an image, or add a comment while a video is playing to start a new conversation.
    Tablet/Phone: single click then click on the "Start One" link (look right or below).
  • Click "Reply" on a comment to join the conversation.
How to Share Documents
  1. "Upload" a new document.
  2. "Invite" others to it.

Logging in, please wait... Blue_on_grey_spinner